Portal de la Recerca de Catalunya

El passat 28 de febrer es va realitzar a l'IEC la presentació: El Portal de la Recerca de Catalunya, en el marc de les Segones Jornades sobre Gestió de la Informació Científica.

Presentació de sistema compartit al 6è Workshop biblioUdG

El 01.03 es va fer una presentació dels objectius del CBUC respecte sistema compartit i finestra única per accedir a la informació de les biblioteques.

Les publicacions de la RABL digitalitzades i catalogades en el CCUC

La Reial Acadèmia de Bones lletres ha digitalitzat recentment les publicacions que ells editen. Són 268 documents que a més d'estar accessibles des de la web de la RABL http://www.boneslletres.cat i a RACO en el cas de les publicacions periòdiques, estan catalogades al CCUC amb un accés directe al document. 

Més institucions en el projecte CANTIC

A partir d'abril, tant la xarxa de biblioteques públiques de la Diputació de Barcelona com la Universitat de València elaboraran registres CANTIC en el CCUC durant un període de prova amb la intenció que després es puguin integrar en el projecte.

Resum de les estadístiques del CCUC 2012

Les dades completes les trobareu a l'apartat d'estadístiques de la intranet del CBUC, però en resum destaquem que:

Millores a les càrregues al GEPA

Amb la finalització de les tasques per a l'emmagatzematge de la documentació tancarem la càrrega C12 del GEPA, la darrera de l'any 2012. 

Un nou recurs electrònic català a la BDC



Hem afegit a la BDC un nou recurs electrònic català elaborat pel Centre de Documentació  Europea de la UAB, gràcies a una proposta de la pròpia universitat: Derecho de la Unión Europea: Portal sobre el Dret a  la Unió Europea amb la intenció d'oferir una eina útil per a docents i investigadors.

MDC: ampliació de la funcionalitat de geolocalització amb LOD a dues col·leccions més

L'accés a la col·lecció de Masies Catalanes del Centre Excursionista de Catalunya que l'any passat es va millorar a través d'un mapa de Google (http://mdc1.cbuc.cat/cec/masiesCatalanes/) usant Linked Open Data i dades provinents de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, s'ha ampliat ara a dues col·leccions més també del CEC. Ara fent la mateixa cerca ens poden aparéixer també imatges de:

MDC: enregistraments musicals de la biblioteca de Casa Àsia

La Casa Àsia s'ha incorporat a la Memòria Digital de Catalunya amb la col·lecció "Fonoteca Daniélou. Llegat de la Casa Asia".

RACO: 5 revistes noves al febrer

Durant aquest mes de febrer s'han afegit a RACO les següents revistes:

Millora a la velocitat de consulta de l'MDC

Amb el canvi de versió del CONTENTdm que anunciàvem la setmana passada s'ha aconseguit arreglar alguns petits problemes, però sobretot augmentar de manera molt significativa la velocitat amb que es presenta els resultats als usuaris. 

TDX: 14.000 tesis !

El 28 de febrer la Universitat Autònoma de Barcelona va introduir la tesi 14.000 a TDX! Aquesta tesi porta per títol "Using Small Globular Proteins  to Study Folding Stability and Aggregation" i és de Virginia Castillo Cano. La podeu consultar a: http://hdl.handle.net/10803/107824

Difusió

El CBUC ha estat present al congrés “Bibliostar 2013: Biblioteche in cerca di alleati” (Milà, març 2013) amb la ponència “Le biblioteche di fonte al cambiamento di paradigma: esternalizzazione, cooperazione e alleanze in un mondo che cambia” dins la qual s’ha parlat de TDX, el CCUC i el portal de recerca.

Som més que qualsevol club, numèricament parlant

El País de 19.03 publica l’article: “Las bibliotecas de la Diputación de Barcelona tienen 2,5 millones de socios. Pese a los recortes en funcionamiento los 211 centros aumentaron el número de actividades”. Ho trobareu: http://ccaa.elpais.com/ccaa/2013/03/19/catalunya/1363726272_306052.html

Com poden les biblioteques universitàries recolzar els MOOCs?

No està clar. Ho podeu llegir en un article breu i il·lustratiu de Forrest Wrigh, “ What do Librarians Need to Know About MOOCs?”, a:/ D-Lib Magazine, March/April 2013 Volume 19, Number 3/4. El trobareu a:
http://www.dlib.org/dlib/march13/wright/03wright.html

El Fons de política internacional Carlos Nadal al repositori de la UPF

"El món després de l'11-S: deu anys que interpreten els problemes actuals" És una selecció d'articles, publicats per Carlos Nadal a La Vanguardia en la seva tribuna dominical "Week-end político mundial", entre els anys 2000 i 2010, il·lustren els temes cabdals que configuren aquesta primera dècada del segle XXI amb les seves llums i les seves ombres. 

Fer més a les biblioteques de la UPC

Mentre la informació era un bé escàs, les biblioteques podien esperar que els usuaris hi anessin a busca-hi recursos d’informació. Ara que la informació és un bé abundant, les biblioteques tenen el repte de fer que la informació aparegui en els fluxes de treball dels usuaris.

Xarxes socials i promoció de l'OA a les biblioteques de la UAB

El web del Servei de Biblioteques compta amb un nou espai dedicat als diferents canals de la xarxa social en els que les biblioteques UAB hi tenen presència.