Les universitats catalanes acorden l'ús de l'identificador ORCID per als seus investigadors

La Universitat de Barcelona, l’Autònoma de Barcelona, la Politècnica de Catalunya, la Pompeu Fabra, la de Girona, la Rovira i Virgili, la de Lleida, l’Oberta de Catalunya, la Ramon Llull, la de Vic i la Internacional de Catalunya han acordat utilitzar el sistema únic i unívoc d’identificació ORCID per als autors de la producció de recerca que es genera en aquestes universitats.

Reunió de la Comissió de treball per al Portal de la Recerca (9.10.2013)

El passat 9 d'octubre es va reunir la Comissió de treball per al Portal de la Recerca amb els representants de cada universitat. Els acords van ser:

La Fundació Torrens-Ibern enguany premia el millor recurs en català del programa Cirax

La Fundació Torrens-Ibern col·labora amb el projecte Cirax amb la convocatòria del premi Enric Freixa i Pedrals 2013.

Més col·leccions especials al CCUC

Durant el mes de setembre s'han catalogat 5 noves col·leccions especials:

Mendeley Premium

La setmana del 30.09 ha estat la "Mendeley Premium kick-off week" per a les institucions del CBUC.

La Fundació Mellon financia un dipòsit d'impresos de baix ús

“The Andrew W. Mellon Foundation has awarded the University of California Libraries a three-year grant to continue development of the Western Regional Storage Trust (WEST), a distributed shared print repository program for retrospective journal archives. 

Avaluació de l'intensiu de Col·leccions Digitals (16 d'octubre)

El dia 16 d'octubre va tenir lloc l'"Intensiu de Col·leccions Digitals: intercanvi d'experiències expertes en el desenvolupament de col·leccions digitals". 

TDX: 900 tesis de la UPF

La Universitat Pompeu Fabra ha introduït aquesta setmana la seva tesi 900 a TDX. És una tesi del Dep. d'Humanitats que té per títol: Creatividad y no dualidad en el arte: una aproximación transdisciplinar,  de la Dra. Yolanda de Zuloaga Arisa i dirigida pel Dr. Antoni Marí. Podeu veure la notícia que han preparat a: http://www.upf.edu/bibtic/novetats/131023.html.

RACO: Acte sobre els 80 anys dels Annals del Periodisme Català

El dia 10 d'octubre 2013 es va celebrar al Col·legi de Periodistes de Catalunya l'acte "Passat, present i futur dels periodistes catalans" en el que es va commemorar els 80 anys de la revista Annals del Periodisme Català i es presentar la seva digitalització a través de RACO.

Nova traducció CBUC

Ja es pot consultar a Recercat la traducció número 53 del CBUC: "Del prestatge a la web: la transformació de la formació de les col·leccions a les biblioteques universitàries", feta per Mònica Gonzàlez Gavara  (Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General - Universitat Autònoma de Barcelona). L'autor de l'article és: Lewis, David W., que actualment és el degà de la University Library a la Indiana University - Purdue University Indianapolis.


Difusió

El passat 15.10 es van presentar el PUC i el GEPA a bibliotecaris de b. municipals, universitàries i especailitzades i a arxivers d'Aquitània. Va ser a "Jornades: Le Centre régional du Sudoc-PS  Université de Bordeaux", amb la ponència: Plus de ressources, moins de coût: prêt mutualisé et dépôt de livres central pour partager les collections  au sein du consortium CBUC.

Què és DOAJ, a You Tube i en castellà

"El Directorio de acceso abierto de revistas, cuenta con revistas académicas y científicas que se encuentre bajo la modalidad de acceso abierto, es decir que tanto  Instituciones o usuario pueden buscar y accesar a su contenido de forma gratuita. Este directorio cuenta para el año 2013 con una participación de 119 paises a nivel de todo el mundo. Como dato interesante también existe el DOAB (Directory of Open Access Books), o sea, el Directorio de Acceso Abierto de Libros". Vegeu el vídeo (21 minuts) a: http://www.youtube.com/watch?v=tyKqEdqbHNY

MOOCs and Beyond

Un vídeo sobre els MOOCs curt i clar (de la revista Educause review online), a: http://www.educause.edu/ero/article/moocs-and-beyond

Segona fase del web de Suport a l'Acreditació i a l'Avaluació del Servei de Biblioteques de la UAB (SAAR)

Ampliació de la web de les biblioteques de la UAB: "Si investigues i publiques et pot interessar..." 

Educar és generar una disposició a saber, a pensar, a entendre

Josep Ramoneda. «Humans d'una sola dimensió». Ara.cat. 9|10|2013.

Difusió en obert des del sector públic

Magnífic post de Josep Matas al seu bloc Legalment: http://www.legalment.net/2013/10/07/difusio-en-obert-des-del-sector-public/

La Biblioteca d'Humanitats de la UAB guanya el premi LLetrA 2013

El Fons personal Pere Calders ha estat guardonat amb el premi LLETRA 2013 per a projectes digitals de o sobre literatura catalana. 

I si les dades de les citacions fossin OA?

Tomàs Baiget informa de l’aparició de l’informe : Access to citation data: Cost-benefit and risk review and forward look / Max Hammond, Charles Oppenheim, i Geoff Curtis, Geoff., 74 pp. Septiembre de 2013. Allà:

La Diputació de Bcn selecciona Sierra com a nou sistema de gestió per a les biblioteques municipals que gestiona

El Library Technology Guides de 30.09 informa: