Nova càrrega de fons pel GEPA

Dilluns vinent, dia 16, comencen les tasques de recollida dels fons d’una nova càrrega de documentació pel GEPA. Aquesta càrrega, la novena, es va preparar el darrer trimestre del 2011 i preveiem que el processament finalitzarà en un termini màxim de dos mesos. Les tasques  han estat adjudicades a l'empresa Adocat.

BDC: informació

Bases de dades catalanes: S'ha actualitzat l'enllaç del recurs Fons d'història local (de la Diputació de Barcelona): http://aida.vtlseurope.com/cgi-bin/fhl/chameleon. I preneu nota també del nou enllaç de Recursos a internet d'art i arquitectura (de la UAB): http://www.bib.uab.cat/human/rars/planes/publica.asp.

MDC: Nova col·lecció "Atles Blaviana" de l'ICAB

La biblioteca del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) ha incorporat una nova col·lecció a l'MDC. Es tracta de l'"Atles Blaviana". Aquesta autèntica joia bibliogràfica i màxim exponent del que s'ha anomenat l'Edat d'Or de la cartografia europea fou impresa per primera vegada a Amsterdam l'any 1662. L'atles representa en si mateix un fidel testimoni del coneixement del món en el seu temps, resultat de l'expansió de la navegació de les marines europees en el desenvolupament de les rutes comercials impulsades des del segle XV, quan la desestabilització política i les lluites de religió convertiren el Mediterrani en un espai insegur. La confecció de mapes que expliquin la naturalesa física del món és molt antiga. Representar el món ha estat des d'antic quelcom més que plantejar una cartografia més o menys exacta del nostre entorn. Aquestes representacions remeten directament a la manera en que a cada cultura s'ha explicat el món i la seva relació amb ell. La podeu consultar a: http://mdc.cbuc.cat/cdm4/browse.php?CISOROOT=/blaviana.

Informacions sobre RECERCAT

Fins ara us informàvem 1 cop al mes de les noves col·leccions creades a RECERCAT. Amb el canvi de versió del DSpace de RECERCAT, que fomenta l'autonomia dels participants, la creació de les col·leccions la poden fer les pròpies institucions pel que se'ns fa difícil saber quines han estat. Així doncs, a partir d'ara us informarem només de noves institucions incorporades, d'avenços i millores i de xifres rellevants sobre el creixement del repositori.

MetaArchive 2011 CBUC Annual Report

Sota el lligam següent trobareu l'informe anual que MetaArchive fa de la nostra col·lecció (les tesis preservades de TDX) en la seva xarxa. L'informe, molt breu i tècnic, explica que ocupem 1.5TB del total de 48.5 i que hi ha 16 ubicacions dins la xarxa que es copien automàticament el contingut per preservar-lo. Les nostres tesis estan dividides en 32 conjunts (anomenats AUs) replicats en 7 servidors.

Difusió

S’han presentat alguns dels programes del CBUC a la 1ª Jornadas CBUES (El Salvador – Barcelona), dins la conferència titulada “El aporte de la cooperación a la biblioteca universitaria en una sociedad global”


Les revistes científiques

Potser us sigui d’interès un article curtet amb el títol “Las editoriales universitarias se han vuelto enemigas de la ciencia” de Mike Taylor al The Guardian, però que trobareu traduït a: http://rebelion.org/noticia.php?id=143218

Bibliotecària emprenedora a l'Ara d'avui

Entrevista a una emprenedora, Ana Pérez, la bibliotecària de la presó de Lledoners que –segons diu l’Ara-: ha inoculat el virus de la lectura als interns, [en la feina] s'hi sent molt còmoda i molt respectada, [i] els presos l'han elegit la treballadora més ben valorada del centre.

REDICCES (Repositorio de Ciencia y Cultura de El Salvador)

Fruit de la Col·laboració de la UB (i una mica el CBUC) amb la conferència de rectors de El Salvador, s’ha posat en funcionament el REDICCES. Aquest:

Nova web de la BC

La Biblioteca de Catalunya comença l’any amb nova web (www.bnc.cat). La nova web incorpora diverses millores i continguts, per citar-ne només alguns:

Una aplicació innovadora per als codis QR

En aquest cas per fer inventari ràpid de la biblioteca. Per entendre-ho només cal mirar el vídeo http://www.youtube.com/watch?v=NgZVI630SsI&feature=player_embedded