Comissió tècnica del CBUC

El passat 25.07 es va fer una reunió de la CT del CBUC. Els principals temes tractats o acordats van ser:

OCLC acorda integrar els registres d'autoritat CANTIC a VIAF

Després de més d'un any de gestions, OCLC ha comunicat a la BC que han acordat la contribució dels registres d'autoritat CANTIC a VIAF. Això és molt bona notícia ja que fins ara a VIAF hi formen part només biblioteques nacionals i xarxes nacionals. OCLC considera que els registres de CANTIC milloraran, enriquiran i ampliaran significativament VIAF.

Nou portal per a les col·leccions especials de les biblioteques

Un dels objectius del CBUC per 2013 era 'Millorar la interfície de cerca del CCUC per a les col·leccions especials de les biblioteques mitjançant la creació d’un portal específic'.
Per això s'ha elaborat un portal que visibilitza més i millora la cerca d'aquestes col·leccions. El portal, que s'obrirà dilluns dia 29 de juliol, actualitza l'anterior cerca que es feia a través d'un ‘scope' o  de Millennium. L'adreça serà la  mateixa que l'scope:http://www.cbuc.cat/colleccionsespecials

Avantatges i reptes d'una col·laboració aprofundida

Dins del nostre programa formatiu sobre experiències internacionals de sistemes compartits de biblioteques, al CBUC estem preparant un nou curs per als dies 18 i 19 de setembre. Encara no tenim els continguts definitius del programa però, com que tots estem a punt de fer vacances, preferim donar-vos ja els detalls bàsics per tal que pugueu anar ja decidint si us interessa.

Migració de Refworks a Mendeley

S’han iniciat els treballs derivats de la darrera CT per tal d’usar Mendeley Institucional com a gestor de referències consorciat.

Nou recol·lector internacional de tesis

S'ha posat en funcionament un nou recol·lector de tesis a nivell internacional: Open Access Theses and Dissertations (oatd.org). Actualment inclou més d'1 milió i mig de tesis entre les que hi ha les de TDX.

15.000 tesis a TDX

Aquesta setmana la Universitat Rovira i Virgili ha introduït la tesi 15.000 a TDX. 

Nou ajut del Ministerio de Educación, Cultura i Deporte

S'han convocat, com cada any per aquesta època, les ajudes de la Subdirección General de Coordinación Bibliotecaria del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte "para la creación y transformación de recursos digitales y su difusión y preservación mediante repositorios".

RACO: 2 institucions i 3 revistes noves al juny i juliol

L'Ateneu de Natura i el Museu Arqueològic i Etnogràfic Municipal Soler Blasco s'han incorporat a RACO amb les seves publicacions respectives: "Nemus" (http://www.raco.cat/index.php/Nemus) i "Xàbiga" (http://www.raco.cat/index.php/Xabiga).

Grup de treball de suport a la recerca

La Comissió Tècnica del CBUC va decidir transformar el grup de treball de gestor de referències bibliogràfiques a un grup de suport a la recerca. 

Difusió

El CBUC ha estat present a la 42nd Annual Conference de LIBER. S’ha presentat la ponència “How strategic thinking and action can improve your professional lives” dins el LIBER Emerging leaders course.

Prestatges per a tots els gustos

Els que trobareu a: http://bookshelfporn.com/

Conferència sobre ORCID

El proper 6 de setembre Laure Hakk, directora d’ORCID donarà la conferència "ORCID: Persistent researcher identifiers to support discoverability and interoperability". Serà a les 13 hores a la Sala Prat de la Riba de l'Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme, 47. 08001 Barcelona).

La gestió de llibres e- a la UOC

Mireia Pérez Cervera, Ander Gámez Domínguez, Josefa Capdevila Bustinza i Anna Zuñiga Ruiz, són els autors de l’article «La gestió dels llibres electrónics a la Biblioteca Virtual de la UOC» que acaba d’aparèixer a BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació (juny, núm. 30) i que podeu consultar a: http://bid.ub.edu/30/capdevila.htm

20 anys del Thesaurus de la UB

Per celebrar les dues dècades de creació i aplicació del Thesaurus de la UB, el CRAI de la UB fa una valoració d’aquesta eina i la Unitat de Procés Tècnic ha elaborat el document  El Thesaurus de la Universitat de Barcelona : balanç d’un projecte que trobareu a: http://hdl.handle.net/2445/44667 

La UAB posa en marxa el seu Metacercador+

La setmana passada la UAB va estrenar el seu portal per cercar recursos electrònics anomenat Metacercador+ http://www.uab.cat/biblioteques/trobador).

Ekaterina Panikanova

Si se'n poden fer de coses amb llibres vegeu-ho a: http://decasaalclub.blogspot.com.es/2013/07/ekaterina-panikanova.html
(de l'impagable: De casa al club)

No només fan fallida les llibreries

Una de les principals editorials nord-americanes de llibres de text i manuals –Cengage- ha fet fallida. Cengage . Podeu veure’n més detalls a: http://chronicle.com/article/Publishers-Bankruptcy-Filing/140103/