RACO: 400 revistes en 8 anys!

En els mesos de desembre i gener hi han hagut quatre noves incorporacions al repositori de Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO). La primera ha estat Revista de Estudios Globales y Arte Contemporáneo de la Universitat de Barcelona i es caracteritza per l'estudi de la visualitat, de les pràctiques artístiques contemporànies i dels conflictes interculturals des d'una perspectiva global.

També de la Universitat de Barcelona, s'han afegit: Summa que té la vocació de posar en valor, i a l’abast del públic interessat, l’important cabal de treballs que es produeixen regularment sobre els diversos aspectes de la cultura medieval europea, i, Boletín del Instituto de Estudios Helénicos, que va aparèixer per primera vegada l'any 1967 amb l'objectiu de contribuir a la difusió dels estudis sobre el món grec que es feien a la Universitat de Barcelona, en particular, i a Catalunya, en general.

La darrera de les incorporacions ha estat Medievalia que s'ha convertit en la revista 400 de RACO. Aquesta és la revista oficial de l'Institut d'Estudis Medievals de la Universitat Autònoma de Barcelona. Es tracta d'una revista que reuneix tota classe de treballs relatius al medievalisme, tant de la geografia europea com de qualsevol altra àrea.

En 8 anys de funcionament, RACO ha assolit les 400 revistes! Està previst que aviat fer un acte oficial per celebrar aquesta xifra. Us en mantindrem informats.

Resum de les estadístiques 2013 del CCUC

  • A desembre de 2013 el CCUC conté 4.585.155 títols reals de documents que representen 10.882.113 exemplars físics. Sense el CCUC la suma de títols de les diferents institucions seria de 7.749.453. El CCUC fusiona, doncs, 3.164.298 títols duplicats.
  • Si comparem amb el 2012, el CCUC s’ha incrementat en 407.013 títols, un 9,7% més. El motiu principal ha estat la càrrega dels registres de la Biblioteca de Montserrat que ha generat 222.228 registres nous i la càrrega dels registres de la Biblioteca del Monestir de Poblet que ha generat 27.138 registres nous. Montserrat s’integra al CCUC a través de la URL i Poblet a través de la URV.
  • El 2013 s’ha integrat al CCUC, també, la Universitat Internacional de Catalunya que ja era membre associat des de l’any 2008. La UIC aportarà uns 20.000 registres nous al CCUC.
  • Tot i la contínua integració de noves institucions, el nombre global de catalogadors del CCUC continua decreixent com estem veient des del 2010 (470 persones el 2013, 493 persones el 2012, 512 el 2011, 613 el 2010). És a dir, del 2010 al 2013 el nombre de catalogadors del CCUC ha patit un decrement d’un 23,3%
  • Respecte de la catalogació per còpia, seguint la mateixa sintonia dels darrers anys, el percentatge de còpia de registres bibliogràfics és del 56% i si extrapolem aquesta dada a exemplars físics, el percentatge de còpia arriba al 75%.
  • Quant al nombre de títols catalogats gratuïtament al CCUC a través del programa de catalogació com a valor afegit a l'adquisició (CVA), està patint també un decrement continu a causa, probablement, del descens general en la compra de llibres. El 2013 s’han catalogat a través d’aquesta via, 26.923 títols, un 22,7% menys respecte del 2012.

El CCUC ha estat el 3r afegint registres originals a WorldCat el 2013

WorldCat és el catàleg col·lectiu més gran del món. A 30 de juny de 2013 contenia 302.951.264 registres bibliogràfics. El 2013 el hi ha contribuït amb 2.734.327 registres originals i ha estat el 3r catàleg afegint registres originals en aquest període. 

Vegeu-ho a: www.oclc.org/content/dam/oclc/publications/AnnualReports/2013/2013.pdf p.17

Més col·leccions especials al CCUC

Del mes de gener volem destacar aquests noves col·leccions especials:

Universitat Autònoma de Barcelona

La Universitat de Barcelona:
  • Documentació diversa de Félix Duran Cañameras. Recull que inclou: "Las bibliotecas de Barcelona en 1920". Memòria llegida a la festa del llibre, 23 abril 1957, a l'aula magna de la Universitat de Barcelona. 2 exemplars: un autògraf i un mecanografiat amb correccions. A l’altre carpeta hi ha una còpia manuscrita de les memòries de Félix Duran de 1967. http://ccuc.cbuc.cat/record=b5834301~S23*cat
  • Documentació diversa sobre la història institucional del Grup Escoles Mataró. La col·lecció es compon principalment de documentació interna del GEM relacionada amb la història de la institució, com textos diversos sobre educació, informes, correspondència, circulars etc. http://ccuc.cbuc.cat/record=b5864690~S23*cat

Biblioteca de Catalunya:
  • Documentació de Josep Bartomeu Granell, 1912-2002: Recull de textos manuscrits d'obres musicals, cartes, àlbums de programes, diplomes, un llibre de signatures, catàlegs editorials, publicacions periòdiques, programes de mà, retalls de premsa, invitacions i tríptics. Inclou cartes de Josep Carner, Pau Casals, Víctor Català, Robert Gerhard, Xavier Montsalvatge, José Subirá, Antoni Vila Arrufat i Joaquim Zamacois entre d'altres. http://ccuc.cbuc.cat/record=b5863548~S23*cat

Recordeu que podeu consultar totes les col·leccions especials catalogades, directament  al portal de les col·leccions especials: http://www.cbuc.cat/colleccionsespecials

Documents relacionats amb Isaac Albéniz i Pascual a l'MDC

Ja podeu consultar una nova col·lecció de la Biblioteca de Catalunya a l'MDC que inclou documents relacionats amb Isaac Albéniz i Pascual, reconegut compositor i pianista català.

Aquesta col·lecció inclou part del Fons personal Isaac Albéniz donat per la seva vídua, Rosina Jordana Lagarriga, a la Biblioteca de Catalunya l'any 1927. També inclou un bloc de correspondència i partitures que havia restat en possessió de la seva filla, Laura Albéniz. Entre la correspondència, es poden trobar cartes de Paul Dukas, Manuel de Falla, Gabriel Fauré, Enrique Fernández Arbós, Enric Granados, Francis Money-Coutts, Eugeni d'Ors, Felip Pedrell, Maurice Ravel, Blanca Selva i Déodat de Séverac, entre d'altres. Consulteu-la!


Aquesta col·lecció es troba també catalogada al CCUC i forma part de l'scope de col·leccions especials.

MDC: canvi de versió del programari

Com estava previst, el passat 10 de febrer es va actualitzar sense problemes la versió del programari de CONTENTdm que la recolza MDC. S'ha posat la versió 6.6. que presenta com a millores:
  • Nou mòdul d'estadístiques
  • Millor integració amb Google Analytics
  • Millora de la implementació del mòdul OAI-PMH
  • Millores en la integració de software de tercers dins el CDM, com ara: Flowplayer video player, jPlayer, TinyMCE HTML editor,...
  • Canvis en el PDF Page Flip View
  • Vista simultània d'ambdues cares d'un objecte "Postcard"
  • Millor integració amb Google Webmaster Tools.

Rànquing web de repositoris

Aquesta setmana ha aparegut una nova edició del "Ranking web de repositorios” elaborat pel CSIC que supera ja els 2.000 repositoris analitzats. Aquesta edició inclou "por primera vez indicadores altmétricos de 10 fuentes diferentes: Academia, Facebook, LinkedIn, Mendeley, ResearchGate, Slideshare, Twitter, Wikipedia (toda), Wikipedia (sólo inglés) y YouTube".

RACO, TDX i RECERCAT apareixen com a Top Portals a nivell mundial en les posicions 14, 24 i 37 respectivament. I a nivell espanyol RACO apareix en segona posició. Ho podeu consultar a: http://repositories.webometrics.info/es/top_portales.

En el rànquing de repositoris institucionals, destaquem que el de la UPC és el 2n espanyol, el 7è d'Europa i el 19è del món i el de la UAB és el 3r espanyol, el 10è d'Europa i el 24è del món! Felicitats per la feina feta! Ho podeu veure a: http://repositories.webometrics.info/es/world.


Notícies diverses i disperses