de març
Integració del catàleg de l'Ajuntament de Barcelona al CCUC !
El passat 10 de febrer es van carregar al CCUC els registres del catàleg de les biblioteques de l'Ajuntament de Barcelona anomenat CBAB i s'ha començat també la catalogació corrent.
Manifest de la IFLA sobre biblioteques digitals
La UNESCO, en la seva conferència general del 2011 ha aprovat el Manifest de la IFLA per a Biblioteques Digitals, titulat Bridging the Digital Divide: making the world's cultural and scientific heritage accessible to all que estableix els principis per proporcionar suport a les biblioteques en l'execució d'activitats de digitalització sostenibles i interoperables.
L'MDC contribueix a Europeana amb més de 25.000 documents
Europeana és el portal europeu d'accés a col·leccions culturals que inclou actualment més de 20 milions d'objectes digitals. D'aquests, 25.000 són contribuïts per les institucions participants a l'MDC gràcies a les gestions de la Biblioteca de Catalunya. Per informar d'aquesta aportació de contingut a Europeana, hem afegit el logotip d'aquest portal en la pàgina principal de l'MDC.
RACO a BuscaRE
Des de l'oficina del CBUC i Ex-Libris, hem estat treballant per exportar totes les dades de RACO al Primo Central Index, finalment això ja és una realitat. Per accedir a aquesta informació ho podeu fer des del Metalib+ que tenim instal·lat al CBUC i que s'anomena BuscaRE (www.cbuc.cat/buscare) o des del mateix Metalib aquells que tingueu configurat el recurs PCI.
TDX ara també a BuscaRE (Metalib+)
La setmana passada anunciavem la incorporació de RACO a Primo Central Index (index que usa el producte Metalib+). Aquesta setmana s'han acabat per part d'Ex-Libris els treballs per incorporar TDX. Així doncs, l'eina BuscaRE mostra ara, junt a resultats de les revistes de la BDC, tesis incoporades al TDX de les universitats del CBUC.
RECERCAT ara també a BuscaRE (Metalib+)
"La Veu de Catalunya", una nova col·lecció de la BC a l'MDC
Dialnet: Incorporació de la UIB
Aquest mes de febrer la Universitat de les Illes Balears ha començat a participar a Dialnet a través del CBUC. Els primers sumaris que han introduït són en la revista "ANS. Alimentación, nutrición y salud" (http://dialnet.unirioja.es/servlet/revista?codigo=1839). La formació s'ha fet virtualment amb una sessió de dues hores.
TDX, RECERCAT i RACO en el rànquing mundial de Top Portals
Els cartells de l'MDC al bloc d'Europeana
El Consorci CBUES a la televisió de El Salvador
Els actes conmemoratius del 1r aniversari del CBUES han tingut ressó a la televisió de El Salvador. Al minut 21:42 d'aquest vídeo trobareu un reportatge emès pel canal nacional de TVES: http://youtu.be/h580NvyJ7co. La part dedicada al CBUC dura un minut i s’hi pot veure algunes de les persones de la Ub i del CBUC que col·laboren en el projecte.
Article sobre l'MDC a "El professional de la información"
En l'últim número de "El profesional de la información" (2012, enero-febrero, v. 21, n. 1, p. 91-97) s'ha publicat un article sobre la "Gestión de objetos digitales con ContentDm: estudio de caso en el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya y el Institut Cartogràfic de Catalunya".
El Valor de la biblioteca per a la recerca
http://www.jisc-collections.ac.uk/Documents/Reports/UK%20Scholarly%20Reading%20and%20the%20Value%20of%20Library%20Resources%20Final%20Report.pdf
El projecte Scholarly Reading and the Value of Library Resources mesura el valor i els beneficis per a la comunitat universitària de l’accés a la informació a sis universitats del Regne Unit. Intenta donar resposta a les preguntes:
- En quin grau les col·leccions de la biblioteca recolzen la tasca investigadora i docent del professorat
- Quin és el valor i els beneficis de les lectures acadèmiques per al professorat
- En quin grau la lectura d’articles, llibres i altres documents segueix pautes de comportament diferents
- Quina és la funció de les col·leccions bibliotecàries en la docència i l’aprenentatge.
Biblioteques al núvol
OCLC ha publicat recentment un estudi molt interessant (Libraries at Webscale) que us recomanem llegir o (almenys) fullejar. És interessant fins i tot al marge de que parli de biblioteques. El trobareu ressenyat a:
http://www.ub.edu/blokdebid/ca/content/situar-les-biblioteques-al-n%C3%BAvol